Voor wie is behandeling bij KL-IK?

Bij KL-IK wordt ook behandeling aangeboden. Wij behandelen mensen van 16 jaar en ouder met meervoudige problematiek en hulpvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Psychische problemen

 • Gedragsproblemen

 • Verslavingen

 • Depressies

 • Trauma’s

Deze hulp wordt zowel aangeboden aan mensen die al wonen bij of begeleiding ontvangen van KL-IK, als aan ambulante mensen van buitenaf. Wij staan in tegenstelling tot veel andere GGZ-instellingen ook klaar voor mensen met een psychiatrisch ziektebeeld of een licht verstandelijke beperking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iemand die gediagnosticeerd is met een licht verstandelijke beperking, een psychiatrisch ziektebeeld of psychosociale problematiek.

Er zijn ook een aantal factoren waardoor we je helaas niet zeker in behandeling kunnen nemen bij KL-IK: Een onbehandelde psychose, afhankelijkheid van heroïne, afhankelijkheid van GHB, een dissociatieve stoornis, acute suïcidaliteit, een forse lichamelijke handicap of een onbehandelde eetstoornis met een gevaarlijk BMI. In het geval van de aanwezigheid van een van deze factoren zal er gekeken worden naar de ernst van deze factoren, en zo gekeken worden naar de mogelijkheden van behandeling binnen KL-IK.

Deze behandeling vanuit KL-IK wordt vergoed vanuit de basisverzekering, afgezien van het eigen risico welke je zelf nog komt te betalen. Er zijn verder geen eigen bijdrages of andere betalingen verbonden aan onze behandeling, waar je dus nooit verrast wordt met bijkomende kosten.

Aanpak

KL-IK behandelt mensen vanaf 16 jaar oud met diverse stoornissen en probleemgedrag. Het hoofddoel van behandeling bij KL-IK is jou ondersteunen in het weer op gang brengen van je leven en samen te bekijken waar nog ruimte is voor ontwikkeling of groei binnen je leven, en hoe dit voor jou uit kan zien.

De behandeling bestaat om te beginnen uit het voeren van 1-op-1 gesprekken, welke de basis is van de meeste behandelingen. Wat verschillend is bij KL-IK, is dat hier ook een belangrijke focus ligt op het aanbieden van DOE-activiteiten, omdat de praktijk laat zien dat deze veel toe kunnen voegen aan jou positieve ontwikkeling en gezondheid. Onder deze DOE-activiteiten vallen muziek, boksen en creatieve activiteiten, waarbij boks-, muziek- of creatieve therapie ook een onderdeel kan zijn van jou behandeling. Ook is behandeling in groepsverband een onderdeel van ons aanbod, waarin je niet alleen van en over jezelf kan leren, maar ook van en over elkaar kan leren. Er is ook altijd aandacht voor je thuisbasis, en de verbinding met je systeem (Familie, vrienden, klasgenoten, collega’s etc.).

Behandelprogramma

Als deelnemer bij KL-IK krijg je een behandelprogramma aangeboden van minimaal 12 weken, specifiek gericht op jou problematiek. Je krijgt zoals eerder genoemd reguliere individuele therapiesessie, individuele boks-, muziek- of creatieve therapiesessies, en een mogelijkheid tot therapie in groepsverband. Door de behandeling wordt er gekeken naar je eigen gedrag, gedachten en gevoelens en wordt er gekeken naar je gewenste toekomst, waarbij we samen proberen langdurige positieve verandering waar te maken.

Het behandelprogramma bij KL-IK bevat onderdelen en behandelmethodes als:

 • Individuele therapie

 • Groepstherapie

 • Bokstherapie

 • Muziektherapie

 • Creatieve therapie

 • Systeemtherapie

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT)

 • Psycho-educatie

 • Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

 • EMDR

 • Motivationele gespreksvoering

 • Mindfulness / Meditatie

 • Emotie-/agressieregulatie

 • Rouw- en traumaverwerking

Team

KL-IK werkt met een multidisciplinair team bestaande uit onder andere: Een psychiater, psycholoog, gedragswetenschapper, criminoloog, behandelcoördinator, begeleiders en coaches.

Locatie

Het hoofdkantoor van KL-IK is gevestigd op locatie Steenweg 67B, 6131 BD in Sittard. Dit is ook de locatie waar behandeling plaats zal vinden, niet alleen de 1-op-1 gesprekken, maar ook de boks-, muziek- en creatieve therapie, en de groepstherapie.

KL-IK heeft ook nog een locatie in Roermond waar momenteel Oekraïense vluchtelingen verblijven, en ook dezelfde behandeling wordt aangeboden in het Oekraïens en Engels. Deze locatie is gevestigd op Heinsbergerweg 190, 6045 CL in Roermond.

Aanmelden + ons traject

De eerste stap zetten en je aanmelden voor behandeling kan erg moeilijk zijn, net zoals het vinden van een behandeling die bij jouzelf past. Daarom hanteren wij de volgende stappen:

Als je het gevoel hebt dat de werkwijze van KL-IK aansluit bij je eigen behoefte, kun je je aanmelden door een e-mail te sturen naar entree@kl-ik.nl, of te bellen naar 085 130 3987. Met een juiste verwijzing van de Huisarts kan hierna een intake worden ingepland.

Bij deze intake zal een psycholoog met je onderzoeken waar je tegenaan loopt, en wordt er gericht ingegaan op je hulpvraag. Hierna volgt nog een tweede gesprek waar je in gesprek gaat met een psychiater, waaruit een advies over het vervolg van je behandeling komt. Dit besluit over je behandeling wordt natuurlijk alleen maar doorgezet met jou eigen toestemming, en als je hier zelf ook achter staat.

De vorm die je behandeling aanneemt zal voor een groot deel afhangen van je hulpvraag, en hier ook zo specifiek mogelijk op worden aangepast. Je stelt samen met een psycholoog of gedragswetenschapper een persoonlijk behandelplan op en wordt door je gehele proces begeleid. De focus ligt altijd bij jou en je behoeftes, waar we je graag zo goed mogelijk bij helpen.

Heb je het gevoel dat KL-IK jou zou kunnen helpen? Stuur een e-mail naar entree@kl-ik.nl, of bel 085 130 3987.

Meer informatie