Vrijdag 6 juni 2025 was de tweede Limburgse netwerkbijeenkomst forensische zorg. De eerste bijeenkomst werd verzorgt door Care Plus
Criminoloog Thijs Vogten en beleidsadviseur Toon Walravens mochten vanuit zorgorganisatie KL-IK de ochtend facciliteren. Op onze mooie KL-IK locatie “De Galerij” in Sittard kwamen de forensische organisaties en gemeente bijeen. Uiteraard met Limburgse vlaai!!
Eerst mochten we een uitleg over het ontstaan van KL-IK en waar we nu staan. Daarna geen gewoon standaard voorstelrondje, maar in groepjes uit elkaar met twee vragen:
– voor welke organisatie werk je
– en waar blinkt deze in uit!
Daar namen we ruim de tijd voor. Om aansluitend te rouleren en elkaar allemaal wat langer echt te ontmoeten.
Ondertussen konden Thijs Vogten en Toon Walravens langsgaan bij de groepen om te luisteren. Waar we zaken opvingen die als bespreekpunten/onderwerpen voor de volgende bijeenkomst te gebruiken zijn. Een bijeenkomst die door Confidence Twende georganiseerd zal gaan worden.
Twee onderwerpen sprongen er een beetje uit.
– Uitstroom naar arbeid, over succesvolle trajecten: waar we tegenaan lopen en hoe daar naar te handelen.
– Een ander onderwerp bleek toch weer informatiedeling: wat deel je wel en wat niet, en met wie wel en met wie niet, en waarom!
X. Op het onderwerp informatiedeling hebben we dezelfde dag al een voorschot genomen door dit plenair te bespreken met elkaar. (Krijgt een vervolg). Beide onderwerpen krijgen overigens een vervolg. Aan het einde van het programma kregen alle organisaties de gelegenheid deel te nemen aan een rondleiding bij het dagbestedingsaanbod van KL-IK, verzorgd door de dagbestedingscliënten.
Het was een fijne bijeenkomst. Met liefde voor de forensische zorg. Passie voor het forensisch vak vermaalt negatieve beeldvorming en stigmatiserende woorden tot gruis. Stilletjes trekken organisaties op de achtergrond met elkaar aan de touwtjes om trajecten van cliënten positief gaande te houden. Met de wetenschap dat niemand ons heeft beloofd dat het gemakkelijk zou worden, het is verdomd hard werken, maar ook dankbaar werk.
Inmiddels weten we dat zorgvuldige samenwerkingen binnen de provincie Limburg meer en meer perspectief biedt. De oprechtheid en betrokkenheid laten bij cliënten herinneringen achter die nooit vervagen…….die hen raken voor de rest van hun leven en hoop bieden.
En verloopt alles dan vlekkeloos, nee natuurlijk niet. Maar ieder van ons weet dat er enorm hard gewerkt wordt om voor cliënten in de forensische zorg te doen wat er gedaan dient te worden, of het nu klinisch, verblijf of ambulant is. Limburg is in beweging naar elkaar toe en naar buiten🙏🏽❤️
En KL-IK is trots daar met vele anderen een klein onderdeeltje in te zijn.
De forensische psychiatrie,
is zo gek nog nie🙏🏽❤️
Wij zijn altijd bereid mee te denken en om mensen te woord te staan. Neem vrijblijvend contact met ons op!